Cor Wit Fonds steunt onderzoek naar Digitale Sociale Thermoregulatie

gravatar
 · 
januari 12, 2015
 · 
2 min read

Het Cor Wit Fonds is in 1992 opgericht ter ere van Cor Wit (de laatste Directeur Generaal der Nederlandse PTT (nu KPN)) en stimuleert onderzoek en onderwijs op het snijvlak van maatschappij en telecommunicatie.

Het onderzoeksproject naar Digitale Sociale Thermoregulatie staat onder leiding van Dr. Hans IJzerman en wordt uitgevoerd door Robin van Emden.  Het bouwt voort op de belangrijke bevinding dat ons vermogen om onbewust onze lichaamstemperatuur te regelen een grote rol speelt in de ervaring van intermenselijk contact. Zowel kinderen als volwassen vinden een stressvolle situatie bijvoorbeeld substantieel minder naar als een vertrouwde hun hand vast mag houden.

Daar staat tegenover dat ontwikkelingen in de technologie de afgelopen decennia juist hebben gezorgd voor een vergaande digitalisering van intermenselijk contact. We bellen, sms-en, mailen, chatten en Skypen. Nieuwe, digitale vormen van communicatie, zonder enige vorm van fysiek contact of aanraking.

Dit onderzoeksproject richt zich daarom op nieuwe producten met als doel om deze digitale vormen van communicatie-op-afstand te verrijken met fysieke interacties. Zo is er bijvoorbeeld de Frebble, van de Nederlandse start-up Holland Haptics, die je in staat stelt om op afstand iemands hand vast te houden. Of de t-jacket, een vest waarmee ouders kinderen een warme knuffel kunnen geven wanneer ze niet fysiek aanwezig zijn. Het onderzoekstraject Digitale Sociale Thermoregulatie zal de effectiviteit van dergelijke “haptische” producten testen en in samenwerking met de producenten werken aan nieuwe toepassingen, zoals nieuwe vormen van eTherapy.

Meer informatie:

Hans IJzerman
VU Universiteit Amsterdam
h.ijzerman@vu.nl 

Comments

No Comments.

> Home    Over    Projecten    Aanmelden    Nieuws    Contact

 

Volg ons op LinkedIn

Contact 

Cor Wit Fonds
Maanplein 55
2516 CK Den Haag
Email: info@corwitfonds.nl

© Stichting Ir C. Wit Fonds  2022