Wat doe jij voor een ander?
Wat een geweldige manier om naar je werk te kijken! Mooi hoe Bas Haring je ogen opent tijdens een half uurtje inspiratie op een gewone door-de-weekse dag.
Het is dinsdag 12 uur. Een half uurtje Bite Size Inspiration, en dat was het precies. Filosoof Bas Haring, die in simpele stappen uiteenzet of we overbodig worden, of dat misschien al zijn?
In deze korte video een paar 'bites' van de wijsheid van Bas.
Wanneer ben je niet overbodig?
Er zijn volgens Bas twee manieren om niet overbodig te zijn:
1. Een rol hebben in een groter plan
2. Een rol hebben voor een ander
Over manier 1 is hij overigens heel duidelijk. Dat is alleen theoretisch zo, maar in de praktijk zijn we al miljoenen jaren niet meer ‘nodig’ in een groter plan.
Wat is werk eigenlijk?
Zijn het activiteiten die we doen die niet leuk zijn? Nee! Is het dan iets doen waar ik voor betaald krijg? Ook niet perse. Zijn conclusie is: Werk is iets doen ten behoeve van een ander. En in ruil voor de tijd die je daarin steekt, krijg je betaald. Het is in feite tijd die we uitlenen aan een ander.
Hoe zit het dan als alles in de toekomst door robots gedaan kan worden?
We hebben met elkaar een visioen. Een doembeeld. Een eeuwigdurende vakantie zonder budget. Help!! Is dat hoe de wereld straks wordt? Is het zo, dat er straks niks meer te doen is? Er geen werk meer is. Door te kijken naar de definitie “Iets door voor een ander” blijkt wel degelijk dat er in de toekomst nog wel werk is. We hoeven niets meer te maken. Dat doen robots al. We hebben geen kappers of piloten nodig. Ook dat werk wordt gedaan door robots. Maar iets doen voor een ander. Er sociaal zijn. Een gesprek, een wandeling, een aai over je bol. Dat is wat we voor een ander kunnen doen. Waar we een ander mee helpen. En dat blijft – ook in een wereld met robots - bestaan. Er blijft dus werk, maar het soort werk, dat verschuift.
Gaan we dan misschien minder werken?
Daar is Bas heel stellig over. Hij denkt het niet. We blijven 40 uur werken. Dat is namelijk de hoeveelheid tijd we ‘over’ hebben om te werken, naast alle tijd die je nodig hebt voor andere dingen (slapen, naar het toilet gaan, eten, wassen en iets voor jezelf doen). En omdat we die tijd over hebben, willen we die tijd ook besteden aan werk, want door maximaal te werken, zijn we maximaal aan het ruilen. En geven we onszelf dus door te werken weer ruimte om dingen te doen/kopen/gebruiken die we zelf willen.
En wat neem ik mee?
De wezenlijke vraag: Wat doe ik voor een ander? Dat klinkt alweer heel anders dan ‘hoe voeg ik waarde toe?', maar het is eigenlijk dezelfde vraag, alleen scherper. Want waarde wordt bepaald door een ander. Dus wat doe ik eigenlijk voor een ander? Goeie vraag! Mooi ook dat het een verbindende vraag is. Ik sta niet los in het geheel, maar ben een schakel naar een ander en wat ik doe voor een ander, dat is mijn werk. Deze vraag helpt mij enorm om naar mijn activiteiten te kijken en keuzes te maken. En hoe gaaf als we onszelf allemaal die vraag stellen - elke dag weer. Het helpt niet alleen om ons werk beter te doen, het is de kern van ons werk. En als ik Bas mag geloven, zolang we deze vraag kunnen blijven beantwoorden, hebben we geen eindeloze vakantie zonder budget.
Drie gouden vragen
Het doet me ook weer denken aan een mooi hulpmiddel wat ik vorig jaar tegenkwam. Met dank aan Fiene van Loock. Drie simpele vragen. Is het goed voor mij? Is het goed voor de ander? Is het goed voor de wereld?
Op 18 april is de volgende sessie. Dus zet die alvast in je agenda. Ook weer om 12 uur in Den Haag.
De sessie met Bas Haring is volledig terug te zien:
No Comments.