Het Cor Wit Fonds (van KPN) steunt de wereldkampioen robotvoetbal

gravatar
 · 
juli 18, 2023
 · 
3 min read

Het echte WK voetbal moest het zonder Oranje stellen in de finale in Qatar, maar bij het WK robotvoetbal (de RoboCup) te Bordeaux niet. Het TU/e-team Tech United,  heeft meer dan 10 keer de finale gehaald en haar wereldtitel met succes verdedigd in Bordeaux met hun slimme robots. 

RoboCup is de grootste wedstrijd op het gebied van robotica en AI ter wereld. Het evenement is in 1996 opgericht met als stip op de horizon dat in 2050 robots van menselijke spelers zouden winnen op het voetbalveld. Het toernooi dient echter vooral om met competitie als drive de ontwikkeling van technologie te stimuleren in onder meer de mechatronica, informatica, elektronica en AI. Na afloop van elk toernooi wordt de kennis en vooruitgang dan ook met alle deelnemers gedeeld. 

Het winnende Tech United MSL team
Het winnende Tech United MSL team

Is de snelle opmars van AI een utopisch of dystopisch visioen? De impact van Artificial Intelligence wordt doorgaans negatief neergezet. Is dat terecht? De angst dat kunstmatige intelligentie te slim wordt en de mensheid overbodig maakt, domineert het publieke debat. Media zijn in de ban van computersystemen die ons ‘inhalen’, ‘verslaan’ of ‘vervangen’. Deze focus leidt af van de daadwerkelijke uitdagingen die voor ons liggen, zie het NRC artikel van 10 juni 2023: ‘Met AI beleven we de culturele blunder van de eeuw’. Wij als mensen zelf kunnen bepalen welke kant het uitgaat en dat vergt een wenkend perspectief, een visie, inzicht, empathie, kennis, gevoel en gezond verstand. Je gaat toch niet een wedstijdje doen met een tractor wie het hardste kan trekken? En ook Kasparov kon het al in de vorige eeuw niet meer winnen van een schaakcomputer dus, met de wet van Moore in het achterhoofd, is hij nu volledig kansloos.

Maar daar waar het gaat om gevoel, beleving, betekenis, begrip en ervaring blijft AI ver achter. Edsger G. Dijkstra, eens hoogleraar  aan de  TU/e voelde dit in zijn tijd al fijn aan en voorspelde de ‘Culturele blunder van de eeuw’ als we te hoge verwachtingen van computers/AI zouden hebben en te veel aan hen zouden overlaten in zaken die niets te maken hebben met de mechanische en cognitieve kant van het leven. Laten we ‘De vergissing van Descartes’ niet nog eens maken!

De wereld is zo veel meer dan een getal, zie Prof Dr Herman Walter von der Dunk en zijn boek ‘De wereld als getal’. Hoe kan het dan dat de topman van BT Philip Jansen 55.000 banen wil schrappen door het inzetten van AI? Juist omdat hij zich overgeeft aan de Blunder van de eeuw en zegt dat klanten het toch niet zullen missen als ze geen mensen van vlees en bloed meer meemaken in de afhandeling van hun vragen en klachten. Waarom durft hij dat te zeggen? Dat mensen ChatGPT-antwoorden vaak hoog waarderen heeft niet zozeer te maken met de capaciteiten van de technologie zelf, als wel met onze computational culture waarin computers steeds meer de grenzen van ons denken en handelen zijn gaan bepalen (de essentie van Dijkstra’s waarschuwing) en het bedrijf hun klantenservice überhaupt al robotiseerde met medewerkers die zich moeten houden aan strakke belscripts en targets.

AI en computers zijn er voor ons en niet omgekeerd. Zodra het daar wel toe neigt, degradeert de mens zelf tot een machine en is de onttovering van de wereld nabij. Gelukkig zien we dit zeker niet terug in de RoboCup, Met veel creativiteit en plezier wordt gewerkt aan de robots waarbij fijn mechanica, electronica en het schrijven van slimme software samengaan en er een heuse teamspirit ontstaat die maakt dat Tech United daar hoge ogen gooit, evenals bijvoorbeeld met de zorgrobots die op de TU/e worden ontworpen. Het CWF en KPN zijn er trots op daar een bijdrage in te leveren en ver weg te blijven van de valkuilen waar andere telecom operators dreigen in te trappen.

Door Prof Dr Ir Nico Baken

Klik hier voor het nieuwsbericht van Tech United

Comments

No Comments.

> Home    Over    Projecten    Aanmelden    Nieuws    Contact

 

Volg ons op LinkedIn

Contact 

Cor Wit Fonds
Maanplein 55
2516 CK Den Haag
Email: info@corwitfonds.nl

© Stichting Ir C. Wit Fonds  2022